torsdag 27 augusti 2009

onsdag=lista

vi tar den en gång till:


Ensvarslistan. Svara endast med 1 ord
Var är din mobiltelefon? byrån
Var är din andra hälft? hallen
Ditt hår? rakt
Det bästa du vet? D
Din dröm inatt? nacke
Din dröm/ditt mål? anställning
Rummet du är i? stormar
Din hobby? läsa
Din skräck? arbetslösheten (still)
Var vill du vara om 6 år? anställd (still)
Vart var du igår kväll? arbetet
Vad är du inte? pigg
En sak du önskar dig? cykel
Var du växte upp? havskanten (still)
Det sista du gjorde? pratade
Dina kläder? svarta (still)
Din TV? avstängd
Ditt/dina husdjur? katter (still)
Din dator? imac (still)
Ditt humör? trött
Saknar någon? ja
Din bil? kanske
Något du inte har på dig? jacka
Favoritaffär? ikea
Din sommar? stress
Älskar någon? mycket (still)
Favoritfärg? svart (still)
När skrattade du senast? ikväll
När grät du senast?

onsdag 26 augusti 2009

lägesrapport:

okej, här kommer en lägesrapport. jag tror inte att jag hinner blogga så mycket den här veckan..
  • idag är det min enda lediga dag på hela veckan.
  • jag gick upp kl.12 och jag har nackspärr. jag gick och lade mig i sängen igen för att jag inte orkade vara uppe.
  • nu, halv tre på eftermiddagen, känner jag mig fortfarande golvad.
  • jag är något irriterad över vissa händelser
  • jag ska snart gå till ica och handla saker till en paj
  • trots min enda lediga dag den här veckan, har jag bestämt mig för att tillbringa kvällen med arbetskamraterna på kräftskiva. det heter: jag tycker om mina arbetskollegor.
  • jag har surfat runt på pocket & prassel-deltagarna och slås lite irriterat över att folk inte verkar gilla sci fi. frågan är om personerna i fråga inte läst någon sci fi över huvud taget eller om den gamla bilden om att litteraturen inte ÄR litteratur utan är någon slags slaskprodukt som inte kan kallas duga.
  • personen jag ska skicka pockets och prassel har fortfarande inte svarat på frågorna. dessutom är jag lite konfunderad över matchningen. om det finns någon matchning.
  • nu ska jag ta en dusch, gå ut i solen och njuta av att vara ledig när jag är ledig. snart börjar pluggandet igen. och handla på ica, förståss.
  • det går bra med körandet. idag har jag haft körkort i en vecka och en dag.

måndag 24 augusti 2009

körkort

åh. nu ska jag bege mig ut för att hämta mitt körkort.
jag tror att det blir större det där med körkort, ju äldre en är. men vilken bedrift, 28 år och klara teori och uppkörning första gånger. yay!

söndag 23 augusti 2009

oh lord! söndagsmat!

D lagade överraskningsmiddag ikväll. jag fick inte gå ut i köket så jag passade på att ringa till mamma och pappa och fixa undan lite andra saker. när D ropade på mig, doftade det saffran och vitlök från köket. det blev färsk pasta med musslor, champinjoner och lök och saffranstekt fisk. mycket mycket gott.

sedan var det dags för mig att göra iordning matlådor för veckan. jag hittade ett recept på nätet härifrån. istället för att använda skinka, använde jag sojastrimlor och jag gjorde en egen grytbas på kokosmjölk och röd curry-paste. istället för haricot verts använde jag lila brytbönor och inte heller använde jag majsstärkelse utan tog arrowrot. så nu har jag packat tre lådor lunch. två av lådorna fick potatis i grytan, och den sista ska jag äta med ris.

pocket och prassel 3.0: svar på tal

jag fick en kommentar av min hemliga bokvän igår om att det faktiskt inte finns så mycket om just läsning i min blogg. och visst stämmer det. jag har länge tänkt på att jag borde ha en boklista över böcker som är lästa i år och så vidare. samtidigt har jag en lista på facebook där jag betygsätter böckerna.

En bok om dagen har i alla fall komponerat en lista på vilka frågor om ens läsning som bör besvaras. tillsammans med frågeformuläret och sommarpåse lyx-listan tror jag att det kommer fram vad jag gillar - och inte gillar förståss.

Angående böcker:
jag har ingen speciell favoritgenre. när jag läser en bok måste den fånga hela mig. det måste kännas som om boken slukar mig. Stieg Larssons millenium-triologi är sådana böcker. likaså gillade jag Anna Gavaldas "Tillsammans är man mindre ensam" (och skulle gärna vilja läsa fler böcker av henne). jag har läst mycket fantasy och sci fi-litteratur men just nu läser jag självbiografier och kriminalromaner. och skönlitteratur; som till exempel Linda Olsson, Joyce Carol Oates och Linn Ullman. Tycker också mycket om rysk och isländsk skönlitteratur. och bara för att bryta av ibland läser jag chick flick-romaner då och då.

Min favoritförfattare har länge varit Christine Falkenland. Jag gillar hennes böcker och diktsamlingar väldigt mycket. Skrev till och med min C-uppsats i svenska baserad på en av hennes böcker (jag gjorde en jämförande analys samt kontextualisering av Falkenlands "Öde" och Viktoria Benedictssons "Ur mörkret"). jag läser allt jag kan komma över med Douglas Coupland men saknar några titlar i bokhyllan även om jag läst dem. till exempel saknar jag "girlfriend in a coma". andra favoritförfattare är Karin Fossum (vill gärna ha "De galnas hus" i min samling) samt John Ajvide Lindqvist.
som tidigare nämnt, har jag läst mycket fantasy och sci-fi. Favoritförfattaren i sci fi-genren är just nu Philip K Dick. då böckern är ganska svåra att få tag på, finns bara "Ubik" samt "Do androids dream of electric sheep" i min bokhylla.

när det gäller författare eller genre som jag är nyfiken på, har jag länge funderat på att läsa något med historisk anknytning. kanske inte just Herman Lindqvist, men ändå. jag är också nyfiken på författaren Denise Rudbergs böcker. och Mari Jungstedt!


jag är helt klart öppen för de flesta genrer och författare. men just författare som gärna undviks, på liv och död, är Björn Ranelid och Ulf Lundell. jag har även lite bad feeling över Camilla Läckberg men det kan beror på att jag började läsa "Isprinsessan" vid helt fel tidpunkt. Liza Marklund är en annan.

jag läser för det mesta på svenska, fast visst händer det att jag läser en och annan bok på engelska. då jag har pluggat en del samtidigt som jag jobbar, blir det oftast att kurslitteraturen är på engelska. och då räcker liksom det.

en lista med böcker jag har läst och äger finns inte, i alla fall inte än. som tidigare nämnt, finns det en lista, som jag tänkt flytta över till bloggen. den kommer kanske redan idag.

det spelar mig absolut ingen roll om boken är begagnad eller ny. huvudsaken är väl att den går att läsa och är i något så när i gott skick. dessutom köper jag ganska ofta själv begagnade böcker. billigt och bra!

Angående prassel:

jag är nötallergiker. fast jag vet egentligen inte mot vilka nötter. det är lite märkligt och det verkar ibland bero på hur dagsformen är... jordnötter och sötmandel har jag än så länge inte fått något reaktion emot.
favoritgodis är choklad och smågodis. jag tycker dessutom om naturgodis. det brukar jag ha med mig när jag jobbar natt. det känns inte helt så fel som att proppa i sig smågodisar och choklad. om jag ska äta snacks (vilket inte händer så ofta) blir det chips eller ostbågar. jag får aldrig för mig att äta pop-corn till exempel. jag tycker att det smakar bränt papper. jag tycker verkligen inte om pop-corn med andra ord. då jag inte heller äter kött, gillar jag så klart inte saker med köttsmak och med kött i.
jag dricker båda te och kaffe. men mest te om jag är hemma. på jobbet blir det ofta kaffe. jag tror lite att det beror på att det hör liksom till. smak på teet vill jag gärna ha. det får gärna vara blommigt, ibland rökigt men helst av allt ska det finnas bergamott i.
om jag ska krydda mitt chai, använder jag gärna kanel. om jag inte kryddar det jag dricker, kryddar jag maten istället. jag tycker mycket om saffran. och basilika. och när det görs grytor använder jag ofta tom yum-paste. eller curry-paste.

... något min hemliga bokvän för övrigt ska veta? jag vet inte riktigt. jag är inte kräsen, jag gillar överraskningen med en ny bok i brevlådan. och är det något mer min bokvän vill veta, finns alltid kommentarsfältet. använd det!



lördag 22 augusti 2009

kräftskiva


ikväll ska D och jag gå tvärs över gatan på kräftskiva. det ska bli fint. jag gillar kräftor, även om jag tycker att det är lite jobbigt att äta dem..

fredag 21 augusti 2009

fredag, tvätt och när kommer åskan?


idag tvättar jag. och iris, inte att förglömma. fast hon lägger sig mest i tvättpåsen och spinner. precis när jag behöver den dessutom.
annars är det snart arbetsdags igen. jag gick upp tidigt för att umgås en stund med D. vi ser inte så mycket av varandra just nu. tråkigt. och nästa vecka lär det bli ännu värre, tur att jag är ledig i helgen.

torsdag 20 augusti 2009

happy happy joy

dagens soundtrack, jag blir så jävla glad.

nu ska jag äta snabbfrukost, fixa ansiktet och sedan bär det av till arbete. och då, då för fösta gången sitter jag alldeles själv i bilen. ikväll spelar thåström på malmöfestivalen. jag får se om jag hinner dit, med mitt jobb går det inte att säga säkert.

tisdag 18 augusti 2009

det gäller att vara ute i god tid

planer inför våren -10:

läsa arabiska
börja dansa orientalisk dans
åka till ett arabiskttalande land och prata arabiska

och allt med kakancookie. så ska det bli. och nu ger vi oss inte på något sätt. jag fixade skype och nu är hon inte så långt borta längre. det känns så fint. vi kanske, dessutom ses snarare än vad vi tror.

tisdagstema: stilla

karlskrona, sommaren -09.

fler stilla teman hittas här.

I am a bird now



och plötsligt fanns det fåglar i köket. de säger ingenting. men så vackra. och inte alls läskiga.

köra bil

jag tog körkort i förmiddags. jag tror att jag hamnat lite i chock för jag trodde aldrig att det skulle gå.

måndag 17 augusti 2009

vi håller andan en gång till.

lördag 15 augusti 2009

n-pass

första nattpasset utav tre är över. jag cyklade hem genom regnet och såg ragglande människor på väg hem (?). malmöfestivalens kvarglömda. malmöfestivalens baksida.
det är egentligen tydligt att sådana här tillställningar skadar ganska mycket. en fest i stan gör att det händer saker, knivslagsmål, omhändertagande och så vidare. inte speciellt sunt men det ska inte klagas, för festivalen fyller minsann 25 år. utanför min port.

nu ska jag hoppa ner i sängen!

torsdag 13 augusti 2009

ut med det gamla

... men inte slänger jag något.
jag rensar garderoberna i hallen och utropar hela tiden MEN DEN HÄR JU! å andra sidan har jag köpt sopsäckar och mycket av gamla jackor, kappor och annat åker ner i källaren. däremot: skor. alla dessa skor. som dessutom är trasiga. fejk-converse med stjärnor på, prickar på, hjärtan på... de slänger jag faktiskt. sulorna är sönder, hål rakt upp i foten. samtidigt hittar jag andra par skor, bah! men hallå? har jag kvar de här? det tar så lång tid att städa garderoberna. därför gör jag det inte speciellt ofta.
jag tror att det kan vara för att hösten är på ingång. eller är den inte?

ett minne om en gammal orchidé och nya krukor



för sex år sedan var jag skitledsen. det jag trodde att jag hade försvann (vilket senare visade sig vara det bästa som egentligen hänt mig) och sommaren 2003 kantades av tårar, nästan ingen mat och lite för mycket festande (crazy summer -03, hade en crazy summer -04 också men inte av samma anledning, egentligen).
i slutet av juli kom mamma och pappa hem till mig, i min lilla tvårumslägenhet på vinden. de hade med sig god mat och en orchidé. det var min första orchidé, jag hade länge längtat efter en men jag var fattig student, gick sommarkurs i förvaltningsrätt och nyss hade mitt liv totalvänt och rasat samman. att köpa en orchidé kom liksom långt ner på listan..
på något vis har den här orchidén kommit att symbolisera livet efter -03. hur jag sakta men säkert kom på fötter igen, såg världen i ett annat sken utan tvånget att gå på tå, ta hänsyn och ett slags medberoende.
när D och jag flyttade hit, sålde jag min älskade vind, under lägenhetsvisningen homestylades lägenheten och jag köpte in några extra orchidéer. när jag sedan tog hem dem hit, smittade de alla de andra blommorna med ullöss. min orchidé, som jag fick sommaren -03 blev även den smittad men oavsett hur många kryp det fanns på den kunde jag inte slänga den. så den fick ha sina ullöss ifred. jag tvättade den med såpa, stoppade ner skadedjurspiller i jorden trots att den blommade. så här två år senare, blommar den igen med en viss mutation (sista bilden) och varje gång jag ser den, tänker jag på hur lyckligt lottad jag faktiskt är.
de nya krukorna köpte jag i karlskrona i en liten söt affär som heter Gyllene Liljan. där jag skulle kunna köpa hela mitt hem.

cookie


ikväll firar vi. one down, one to go.

onsdag 12 augusti 2009

att hålla andan.

tisdag 11 augusti 2009

tisdagstema: dekorationer


ett flygande ägg? en fågel utan ansikte?
jag gillar den här trädgårdsdekorationen för att den är så abstrakt samtidigt som den kan vara nästan vad som helst med vingar och som är runt. och rosten, den blir bara vackrare för varje år.

fler dekorationer här!

nu vill jag bara sitta och göra ingenting och läsa en bok eller vad fan som helst

okej, två saker. hulk hogan fyller år dag. vi brukar äta tårta eller se en match eller två med hulk, men ikväll är jag lite nervig så vi får väl se.

en annan sak är att bloggen En bok om dagen har ett nytt bokbytarprojekt på gång i sin blogg. till det här har jag anmält mig. det finns även ett annat projekt en kan anmäla sig till, men jag vet inte riktigt på vilket sätt jag pysslar på - så jag väljer snasket...
anmäl dig vettja!

purple

fick present från en av mina kollegor idag. direkt från kolonin. lila bönor, färskpotatis och vinbär. perfekt! tror jag ska försöka ge mig på att baka muffins imorgon, om nu allt på förmiddagen går som det ska...

söndag 9 augusti 2009

sammanfattningsvis

vi har haft några fina dagar hemma hos mamma och pappa. sol, bad och god mat. jag har nog gjort min sista "övningskörning" innan uppkörning och jag hann bränna mig på ryggen på stranden. igår återvände vi till betongens malmö, katterna var galna av lycka när vi kom hem. en timme senare började jag jobba. jag gillar mitt jobb så mycket. hoppas att jag får stanna kvar till hösten. efter arbete dracks det öl med C och P. och vad som gjorts idag, finns kortfattat i en liten lista nedan.

faster harder...

och här är ledmotivet för dagen.

aktivitet för dagen:
brunch på debaser
körkortsteori
pepsi
wrestling

onsdag 5 augusti 2009

onsdag och tröttheten

vilka varma dagar. jag har jobbat tre dagar och nu ska jag vara ledig några dagar. D och jag ska åka till havet och i nästa vecka händer det saker. det ska bli skönt!

aspö: solnedgången



tisdag 4 augusti 2009

tisdagstema: upp och ner

det här är slayer för några år sedan. han ligger upp och ner i husses gamla soffa och spinner. nu för tiden ligger han så här med då och då. det är säkert jätteskönt.

fler uppochner-bilder finns här!

måndag = lista

Ensvarslistan. Svara endast med 1 ord.

Var är din mobiltelefon? väskan
Var är din andra hälft? nära
Ditt hår? tröttsamt
Det bästa du vet? han
Din dröm inatt? tilltrasslad
Din dröm/ditt mål? allt-et
Rummet du är i? varmt
Din hobby? finnas
Din skräck? arbetslösheten
Var vill du vara om 6 år? anställd
Vart var du igår kväll? hemma
Vad är du inte? ofokuserad
En sak du önskar dig? punktera
Var du växte upp? havskanten
Det sista du gjorde? slutade
Dina kläder? svarta
Din TV? lagom
Ditt/dina husdjur? katter
Din dator? imac
Ditt humör? sömnig
Saknar någon? syster
Din bil? snart
Något du inte har på dig? strumpor
Favoritaffär? slippa
Din sommar? rörlig
Älskar någon? mycket
Favoritfärg? svart
När skrattade du senast? idag
När grät du senast? längesen

listan är tagen hos pandamamman.

måndag 3 augusti 2009

engelskt porslin


international street market




i fredags tog vi färjan till Karlskrona. vi besökte matmarknaden och köpte oliver, engelskt godis och annat gott som fanns att köpa. kringlorna smakade vi inte, men visst ser de goda ut?

söndag 2 augusti 2009

fototriss: så här ser det ut där jag är idag, del 4



så här har det varit där jag har varit idag. vi lämnade vackra Aspö i eftermiddags för att åka tillbaka till betongstorstaden. det har varit några fina dagar med mycket avkoppling och massor av fotografering och god mat. den första bilden visar svalungarna på tomten, den andra havet vid bryggan och tredje bilden är tagen på färjan över till karlskrona på hemvägen.

fler triss här!